December 29, 2012

My sorry




I just want to say sorry for all my mistakes that i might made without i realize through this year, 2012.
Please accept my condolences...



I'm sorry to everyone if i ever betray you
I'm sorry to everyone if i said something mean to you
I'm sorry to everyone if i promise something but never fullfill
I'm sorry to everyone if i said something that you're not
I'm sorry to everyone if i always disturbing you
I'm sorry to everyone for dissapointed you
I'm sorry to everyone for being selfish
I'm sorry to everyone if i did hurt your feeling
I'm sorry to everyone if i annoying
I'm sorry to everyone for being stubborn
I'm sorry to everyone if i always curi your FOOD
I'm sorry to everyone if  i did'nt reply your text
I'm sorry to everyone for being not-a-good-listener
I'm sorry to everyone if i take you as granted
I'm sorry to everyone if i did Prank you
I'm sorry to everyone for being too clumsy
I'm sorry to everyone if i trouble you
I'm sorry to everyone if i offended you


From the bottom of my heart,
Anis Syazana Rosli



Let's forget the past, welcome the present and cherish the future!HAPPY NEW YEAR!





December 28, 2012

Ini kisah (sedih)





Zhang Da menanggung beban hidup yang berat ketika usianya masih sangat muda. Tahun 2001, ketika usianya mencecah 10 tahun, Zhang Da mesti menerima kenyataan ibunya lari dari rumah. Ibunya keliru kerana tidak tahan dengan kemiskinan yang dihadapi keluarganya. Yang lebih tragis, ibunya pergi kerana merasa tidak sanggup lagi mengurus suaminya yang lumpuh, tidak berdaya, dan tiada harta. Dan ia tidak mahu membantu keluarganya.
Maka Zhang Da yang tinggal berdua dengan ayahnya yang lumpuh, terpaksa mengambil-alih semua tanggungjawab keluarga. Ia harus mengurus ayahnya, mencari rezeki, memasaknya, memandikan ayahnya, mencuci pakaian, mengubati ayahnya, dan sebagainya.

Yang sangat menjadi inspirasi, ia tidak mahu berhenti sekolah. Setelah mengurus ayahnya, ia pergi ke sekolah berjalan kaki melewati hutan kecil dengan mengikuti jalan menuju tempatnya mencari ilmu. Selama dalam perjalanan, ia makan apa saja yang boleh mengenyangkan perutnya, mulai dari memakan rumput, dedaunan, dan jamur-jamur untuk memberi tenaga. Tidak semua boleh jadi bahan makanannya, ia memelih berdasarkan pengalaman. Jika satu tumbuhan di rasa tidak sesuai dengan lidahnya, ia tinggalkan dan berubah ke tumbahan berikutnya. Sangat bertuah karena ia tidak memakan tumbuhan atau herba yang beracun.

Usai sekolah, agar dirinya boleh membeli makanan dan ubatan untuk ayahnya, Zhang Da bekerja sebagai tukang batu. Ia membawa keranjang di punggung dan keluar menjadi pemecah batu. Upahnya ia gunakan untuk membeli pelbagai keperluan seperti ubat-ubatan untuk ayahnya, bahan makanan untuk berdua, dan sejumlah buku untuk ia pejalari.
Zhang Da ternyata cerdas. Ia tahu ayahnya tak hanya memerlukan ubat yang harus diminum, tetapi juga memerlukan ubat yang harus disuntikkan. Kerana tidak mampu membawa ayah ke doktor atau ke klinik terdekat, Zhang Da justeru mempelajari bagaimana cara menyuntik. Ia beli bukunya untuk ia pelajari caranya. Setelah boleh ia membeli jarum suntikan dan ubatnya lalu menyuntikkannya secara rutin pada ayahnya.

Kegiatan merawat ayahnya terus dijalaninya hingga sampai lima tahun. Rupanya kegigihan Zhang Da yang tinggal di Nanjing, Provinsi Zhejiang, menarik perhatian pemerintahan setempat. Pada Januari 2006 pemerintah China mengadakan penghargaan peringkat nasional pada tokoh-tokoh inspirasi peringkat nasional. Dari 10 nama yang dipilih, satu di antaranya terselip nama Zhang Da. Ternyata ia menjadi tokoh terpilih yang termuda.
Acara tersebut diadakan melalui siaran langsung dimedia secara nasional. Zhang Da diminta tampil ke depan pentas. Seorang pengacara bertanya kenapa dia mahu berkorban seperti itu padahal dirinya masih kanak-kanak. “Hidup mesti terus berjalan. Tidak boleh menyerah, tidak boleh melakukan kejahatan. Mesti menjalani hidup dengan penuh tanggung jawab,” katanya.
Setelah itu terdengar tepukan gemuruh dari seluruh penonton. Pengacara bertanya pada dia lagi. “Zhang Da, sebut saja apa yang kamu mahu?, sekolah di mana?, dan apa yang kamu inginkan? Berapa banyak duit yang kamu perlukan sehingga kamu habis belajar dan mahu sambung belajar di mana. Pokoknya apa yang kamu mahu sebutkan sahaja. Di sini ada banyak pejabat, perniagaan, dan orang terkenal yang hadir. Saat ini juga ada ratusan juta orang yang sedang melihat kamu melalui layar television, mereka boleh membantumu!” Jelas pengacara.

Zhang Da terdiam. suasana menjadi sunyi menunggu ucapanya. pengacara mesti mengingatkannya lagi. “Sebut saja!” kata pengacara menegaskan.
Zhang Da yang saat itu sudah berusaha 15 tahun pun mulai membuka mulutnya dengan bergetar. Semua hadirin di situ, dan juga jutaan orang yang menyaksikannya secara langsung melalui television, terdiam menunggu apa yang diinginkan oleh Zhang Da. “Saya mahu mama kembali. 

Mama kembalilah ke rumah, aku boleh membantu papa, aku boleh cari makan sendiri. Mama kembalilah!!!” kata Zhang Da yang disambut titisan air mata terharu para penonton.
Zhang Da tak meminta hadiah duit atau kebendaan atas keikhlasannya berbakti kepada orang tuanya. Sedangkan pada masa itu tetamu yang hadir boleh membantu menolongnya. Di mata Zhang Da, mungkin kebendaan boleh dicari mengikut dengan keperluannya, tetapi seorang ibu dan juga kasih sayang dari ibunya itu sangat tidak ternilai.
Pengajaran moral yang sangat sederhana, tetapi amat bermakna. Setuju kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...




SUMBER DARI: amekaw.com











December 17, 2012

LOVE



It's already 12.am and my eyes does'nt really want to sleep yet, so they ask me for a walk! -.- eh?! haha. So, what topic you guys interested in and want me to post? please give me some ideas because my brain could not function very well since i'm having this unproductive sem-break holidays. Haihh, LIFELESS sungguh. Hmm, you know what, my parent's become sooo easy going lately. Mama especially, haish! so laju ask me to iron her blouse, her tudung. Abah pun sama. Looking at what they love to do now, i just can't believe! ye lahhh, I thought my parent's might become sooo boring as they reach their 'prime time'. I was wrong okayy. I feel happy for them. I'm thinking, How sweet this one couple going out together, having their good conversation and laughing. How sweet! Boyot tolak ketepi.-.- HAHAHA :') i love both of you maa.

LIFE IS GOOD!









December 16, 2012

11-04-02 Desasiswi





Hari ini, aku bangun...
Suramnya pagi semuanya sunyi.
Tiada suara gelak tiada suara bingit yang kudengar
Semuanya sunyi semuanya sepi...
Tingkap besar di hadapan menanti aku untuk menjenguk suasana diluar
Jiwa ini kosong melihat suasana pagi disini
Bergegas aku keluar ke ruang tamu..
Tidak ada yang menyapa tidak ada yang mengarah seperti selalu
Terngiang-ngiang pula bunyi yg datang dari komputer riba abah...
Harumnya tumisan mama, bisingnya jeritan adik
Menyapa aku dengan seribu makna..
Tapi tidak disini, hari-hari sendiri.....

Sunyi ini akan menyapa tidak lama lagi.












December 10, 2012

To meeeeh!




To me, My family is my priority. Without them i'm nothing
To me, Too many people try to change the world but they don't wants to change themselves HOW?
To me, Love is willing to share everything and willing to sacrifice
To me, I hate CATS because i hate fur -.-
To me, I feel wayyy better when i'm wearing Tudung
To me, My lil sis is like my alive Teddy Bear >.<
To me, I should not drive during night because i Rabun and i already involved in an accident SCARRY!!
To me, I really salute my sister. She is such an inspiration
To me, It is difficult to lose weight -.-
To me, People who has Snake as their pet is really COOL!
To me, Baby Panda's is the most DAMN cute animals alive!
To me, To find REAL FRIEND is soo difficult because too many people with 2 faces nowadays
To me, When i'm bored and got nobody to talk, i will make a lot of noises and i draw sometimes
To me, My mom should use 'polite' words if she want to scold me.
To me, Lia should eat less because she's getting Boyot and Buncit
To me, I use Instagram  to keep in touch with my friends
To me, I hate school! TRAUMA! i'm glad i'm no longer a high school girl
To me, I am weird and that's why i don't have many friend's and Boyfriend. REALLY?!

To me, okayy lets stop typing because too many To me already and  That's all from me. 

From me i'm typing ''to me'' and to me i love mee because it's so Yummeee! HAHAHA -.-










To me, I love this 2 people that God has given to me :)





December 3, 2012

type jangan tak type!



Hola! buena vistas la senoritas! como sillama? aceyhh showing off seciput ilmu yang ada. Weyy bosannya! i got like another 1 month sem break holidays. Dah tak taw nak buat apa ni?! nak kerja mama tak kasik. Aiyyak! sekarang sedang hangat diperkatakan bahawasanya result akan keluar tak lama lagi. Tak payah nak hangat perkata sangatlah! puii HAHA. I'm hoping for the best!

 Otak dah tepu beku umpama diperap dengan sos berdebu didalam bekas yang berabu! okayy ini gila sila berhenti merepek anis! -.- tak taw nak hupdate pasai apa. Tak ada topik sensasi meletop debom berdentum untuk diperkatakan. Makanya, saya akan terus menerus merepek meroyan disini sampai lah saya rasa perlu berhenti. MUEHEHE. Okayy dari merepek tak menyudah di sini, ayuhlah! saya nak kongsi sikit blog-blog yang fastastik-o- yang selalu dikunjungi Si Anish Syajanah binti wong Roshli.

1. Billy info


Billyinfo.blogspot.com

Blog yang sangat berinformasi dan boleh release
 your tension dengan article yang agak 'funny' 

2. PROUDDUCK

Proudduck.com

 Girls, you should read her blog. Simple and inspiring.
 She use to write about her everyday life routine 
which is interesting to me and her jokes -.- adoii. She is the co-founder of FashionValet too!
WALAAHH!


 
 
FynnJamal.blogspot.com

Ada yang tak kenal Fynn Jamal? Fynn mcm Soko versi melayu!
cuba search dekat youtube lagu-lagu dia dan
 sila amati lirik lagu Fynn. 
She is sooo mysterious and her words..
 , her words art.... OMG indahnya bahasa!



Dan kat atas ni Habbo.com. 
Masa form1 dulu suka gila masuk site ni sebab jumpa 
mcm2 jenis orang dari banyak negara and
 kita boleh create caracter dan ada bilik sendiri boleh create party!
 HAHA Cool kan? lepastu bila kita chat
 nanti terapung kat atas mcm dalam gambar ni.Ohsem! boleh addicted terus..
 nak taw nama caracter aku apa?
 kimiwakamai -.- haha entah mana dpt ilham letak nama hudoh ni. HAHA
 

  :) HAPPY READING everyone! :)